Vandaag maakten we kennis met onze nieuwe vrijwilligster Marijke. Ze liet mooie plaatjes van fruit en vruchten zien aan de 11 Kapoentjes die samen met hun begeleiders aan haar lippen hingen.
 
De kinderen wisten al heel veel van fruit en vruchten en wilden graag antwoord geven op alle vragen die Marijke hen stelde. De Kapoentjes begrepen best dat de planten die lekkere vruchten niet alleen maar maakten om opgegeten te worden door mensen en dieren. Natuurlijk waren ze ook belangrijk voor de planten: in het voorjaar konden er uit die zaden weer nieuwe plantjes groeien.
Marijke had verschillende noten en vruchten meegenomen en die konden we goed bekijken en ook beetpakken natuurlijk... Maar dat moest soms wel voorzichtig want die doppen van de tamme kastanjes en de rozenbottels kunnen flink prikken!
 

Nadat de kinderen veel over de vruchten te weten waren gekomen werden ze in twee groepjes verdeeld en gingen we met zijn allen op pad. Het ene groepje onder leiding van Carlo en Paulien, het andere groepje onder leiding van Marijke en Astrid.
Onderweg keken we natuurlijk heel goed naar alle vruchten die we op de grond vonden of in de bomen en struiken zagen hangen. Sommige zag je direct: de appels en de peren in de bomen bij de parkeerplaats. Dankzij Carlo konden de kinderen ook van de appeltjes en peren proeven want hij had een zakmesje meegenomen.
 

Moeilijker waren de walnoten in de walnootboom: ze hingen heel hoog en waren nog helemaal groen, net als de blaadjes.
Een eindje verder zagen we ook mooie rode besjes: lijsterbessen. Lekker voor de lijsters natuurlijk!
Nadat we om de paddenpoel waren gelopen stonden er heel hoge bomen op het heuveltje waarin je de eikeltjes goed kon zien hangen… en ze lagen er ook onder, hele stapels!  Ook de prikkelbollen van de tamme kastanje konden we goed zien hangen en er werden er natuurlijk ook wel een paar meegenomen: die tamme kastanjes kun je koken en dan lekker opeten.
 

Terug bij het Trefpunt werden er nog flink wat kastanjes geraapt en na wat drinken en een taartkoekje met rozenbotteljam is iedereen weer naar huis gegaan.
Het was weer een leuk en leerzaam uitje, dank jullie allemaal voor het komen en we hopen jullie in november weer te zien!

Marijke, Carlo, Paulien en Astrid.
Verslag en foto's: Astrid