Met Expeditie Rotta hebben we 9 maart een mooie wandeling gemaakt bij Buitenplaats De Tempel https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/buitenplaats-de-tempel.
Josien Hofs wist ons er het een en ander over te vertellen; het landgoed is van de gemeente Rotterdam en wordt beheerd door Natuurmonumenten. Na jaren van verwaarlozing is er alweer veel opgeknapt: paden en vlonders begaanbaar gemaakt en nieuwe bollen aangeplant. De gebouwen hebben nog wat liefde nodig maar dat is nog een project voor de toekomst.
We troffen mooi weer en genoten van de mooie doorkijkjes over vijvers en van de mooie voorjaarsbloeiers als boerenkrokus en sneeuwroem. Ook de vogels lieten zich goed horen en zien, ooievaars, parkieten, vinken en roodborstjes en natuurlijk de gbs (grote bonte specht).
Iets minder zichtbaar maar wel aanwezig zijn verschillende soorten vleermuizen op het landgoed. Anton wist er meer over te vertellen en wees ons twee bomen waarin de geheimzinnige diertjes overwinteren. In een boom zit er een holte van wel twee meter diep! Er hangen ook vleermuiskasten her en der tussen de bomen.
Aan de voorzijde van het landgoed staat de oudste eik van Rotterdam. Aangeplant tussen 1840-1850. Een prachtige indrukwekkende boom. En net als andere oude eiken belangrijk voor de biodiversiteit. Er kunnen wel 400 soorten insecten en mijten in zo’n oude boom voorkomen!
Het is een aanrader om Buitenplaats De Tempel te bezoeken als de sneeuwklokjes bloeien, die zijn er in ruime getale. Bij onze wandeling waren ze al uitgebloeid, maar het prachtige dubbel sneeuwklokje stond nog vol te pronken, echt de kers op de taart!
Tekst: Threes Lekkerkerk
Foto’s: Marian Krispijn, Marion van den Broek, Threes Lekkerkerk