Zo’n vijfentwintig deelnemers aan de cursus vogelherkenning van Rotta hebben zich op de vroege zaterdagochtend in het Schiebroekse Park verzameld.

Zij nemen deel aan de excursie naar aanleiding van de les over ‘Vogels in het park’.

 

Deelnemers aan de cursus vogelherkenning

Onder leiding van Aria van Ballegoie en Jesse Keyzer trekt de ene helft van de groep het park in en de andere helft loopt in tegenovergestelde richting achter Rien van der Vorm en Hans Sanders aan. De lucht is betrokken en niet lang na de start begint het licht te miezelen, maar dat deert de deelnemers allerminst.

Roodborst

Bij ieder vogelgeluid wordt halt gehouden, waarna Rien honderduit vertelt en iedereen aan zijn lippen hangt om maar niets te missen van zijn deskundige uitleg. ‘Hoor, dat is een koolmees, en dat parelende watervalletje is een roodborst.’ Onze aandacht wordt getrokken door de heldere roep van een tjiftjaf, waarvan er zo te horen veel in het prachtige oude park aanwezig zijn, want overal klinkt hun langdurig herhalende roep. Ook een fitis laat zich zo nu en dan even horen. De winterkoning heeft veruit het hoogste lied en er tussendoor klinkt af en toe het ‘fietspompje’ van een koolmees. Ergens ver weg lacht een groene specht. Dichterbij klinkt het geluid van een merel. Nijlganzen vliegen luid gakkend over de boomtoppen.

Zwartkop

De groep raakt en masse in vervoering bij het luisteren naar de warme, luidkeelse, snelle riedel van een zwartkop nadat dit vrolijke fluitertje wat traag op gang is gekomen.  Als een van de gidsen ons wijst op een of ander vogeltje in een boom, zwenken zeventien verrekijkers allemaal de aangewezen richting op. En als iemand even later roept dat er een groenling aan de andere kant van het pad in het struweel beweegt, draaien alle kijkers eendrachtig die kant op. ‘Waar zit-ie dan?’ hoor je regelmatig, gevolgd door ‘daar, zie je hem nu?’. Er wordt langs een uitgestrekte arm gekeken, gevolgd door een bevrijdend ‘ja, ja, ja, nou zie ik hem ook.’ Zo wandelen we op het gemak door het park en halverwege de tocht komen we de andere groep tegen. Er worden bijzondere waarnemingen uitgewisseld waarna wij op zoek gaan naar de gespotte spechten en boomkruipers en de anderen zich spoeden naar ‘onze’ fitissen, groenlingen en zwartkoppen.

Broedende nijlgans

Pinksterbloem

Na twee uur wandelen, kijken en vooral luisteren zit de praktijkles van de cursus er alweer op en gaat iedereen op huis aan. Het regent inmiddels iets harder, maar bloeiende pinksterbloemen en een broedende nijlgans in het riet op een tegenoverliggende oever maken alles goed.

Met dank aan de gidsen.

Verslag en foto’s: Jan Smith