Met Rotta op expeditie
Op de tot nu toe warmste dag van het jaar (10 juni) komen we met een klein groepje bij elkaar op station Rodenrijs voor de stoepplanten-expeditie. De aangekondigde hoge temperatuur deed ons al vermoeden dat sommige liefhebbers voor deze ochtend een andere optie zouden kiezen.
Maar, het was uiteraard wel weer de moeite waard. Rond het station kun je heel goed zien wat wordt ingezaaid en wat spontaan ontstaat. De in perkjes ingezaaide planten, zoals bijvoorbeeld wede en slangenkruid, komen in dit gebied in principe niet voor en houden uiteindelijk geen stand, want ze stellen andere eisen aan de grond en ze worden door ‘onze’ insecten niet herkend.
De margriet en de grote klaproos houden het wel vol, dat zijn dan ook van oorsprong bekenden van onze streek. Het is bijzonder om te zien dat een plant die aan de overkant van de doorgaande weg in de Zuidpolder door Natuurmonumenten is ingezaaid, de dubbelkelk, als stoepplant een plekje probeert te veroveren bij het station. In een mini-perkje op de parkeerplaats hebben de overgewaaide zaden van knoopkruid en zelfs grote ratelaar zich gevestigd.
Tussen tegels, langs randjes, op braakliggende stukjes vind je de meest stoere leden van de plantenfamilie. Vaak klein, zoals varkensgras en herderstasje, soms verrassende groot zoals de Canadese fijnstraal. Sommigen houden zelfs stand bij betreding en hebben weinig nodig om hun weg te zoeken, zoals de leden van de weegbreefamilie. Als het zaad eenmaal verspreid is sterven sommigen af, de nazaten vinden volgend jaar wel weer een plekje.
Ook deze kleine exemplaren hebben betekenis voor de biodiversiteit, ze vormen in alle bescheidenheid een bron van nectar en stuifmeel voor kleine insecten die soms al vroeg in het jaar voedsel nodig hebben. Het lieveheersbeestje op het blad van de grote weegbree is allicht op zoek naar bladluis, een geliefd maaltje. Sommige soorten zijn alleen in bladvorm, al uitgebloeid of nog niet in bloei, of zelfs half afgestorven aanwezig, maar gelukkig weet Dick (Hoek) ze feilloos op te sporen.
Bij 28°C sluiten we de korte maar rijk voorziene wandeling af. We hebben minstens de helft van de 52 soorten tellende stoepplanten-poster in 1,5 uur gezien, en nog een stuk of tien die niet eens op die lijst voorkomen.
Verslag: Josien Hofs
Foto’s: Dick Hoek & Josien Hofs
De fraaie stoepplanten poster van de Hortus Leiden staat op https://hortusleiden.nl/onderwijs/stoepplantjes-1/poster-stoepplantjes