Deelnemers: 24, organisatie: Jeanelle Breemer
Een slim uitgekiende route voert ons naar prima uitkijkpunten langs de Grevelingen en de Oosterschelde, met een mooie score van bijna 60 vogelwaarnemingen.
Het zijn dan niet alleen de aantallen die indruk maken maar vooral de bijzonderheid. In dit verslag worden ter wille van de leesbaarheid lang niet alle waarnemingen opgesomd maar is een (wellicht onvolledige) lijst bijgevoegd.
 
Heckrunderen op de Hellegatsplaten
 
We starten bij vogelkijkhut De Kluut aan de Bosweg bij Ooltgensplaat. Aanvankelijk lijkt het dat er behalve een knobbelzwaan niets te zien is, maar even een ander paadje ingelopen en daar worden we alsnog verrast met o.a. bergeend, kuifeend en brilduiker. Een mooie start.
 
Ook bij Battenoord waren Flamingo's te zien, maar ver weg
 
Bij Battenoord in de buurt van Nieuwe Tonge zien we een groep van zo’n 50 Chileense flamingo’s, niet heel dichtbij maar toch goed te zien. Verder veel andere watervogels zoals pijlstaart, wintertaling en zilverplevier. Omhoog kijken loont: een vlucht kramsvogels. Daar treffen we ook de collega’s van de Vogelwerkgroep Koudekerke/Hazerswoude die met een bus op pad zijn, we komen elkaar bij de Brouwersdam weer tegen.
 
Brouwersdam Rotganzen
 
In de Heerenkeet langs de Oosterschelde zijn we welkom voor koffie, gebak en erwtensoep, een fijne opwarmer na de toch wel frisse plekken langs het water op deze grijze dag waar de temperatuur niet boven de 3 graden komt. Maar eerst zien we bij de Flauwers en Wevers Inlagen alweer heel wat: rotgans, smient, slobeend, wintertaling en in de lucht een viertal lepelaars. Een roodborst bekijkt de nieuwsgierigen eens kritisch.
 
Een nieuwsgierige roodborst bij Battenoord
 
Bij de Koudekerkse Inlagen genieten we van de middelste zaagbekken en een aantal zwarte ruiters, die in de winter verre van zwart zijn. De verschijning van een bruine kiekendief jaagt kieviten, spreeuwen en wulpen de lucht in. Een leuke plek met aan de ene kant de Oosterschelde en aan de andere kant de inlagen: dat zijn waterrijke gebiedjes tussen twee dijken, waar het voor vogels goed toeven is. De Plompe Toren uit de 15e eeuw, het enige overblijfsel van het verdwenen dorp Koudekerke, wordt gerestaureerd, maar is tijdens de renovatie wel zo veel mogelijk toegankelijk voor een geweldig uitzicht.
 

Brouwersdam Eiders
 
Middelste zaagbek man
 
Het beste is voor het laatst bewaard: op de Brouwersdam zien we iets ten noorden van de spuisluizen behalve de grijze zeehond talloze middelste zaagbekken, eiders, ijseend en een kuifduiker die zo dicht bij de oever komt dat je hem (of haar?) zelfs met het blote oog kunt zien. Op de stenige oever geeft een steenloper een mooie show weg. Een enkeling ziet in de verte nog de roodkeelduiker. Na een korte stop bij de buitenhaven van Stellendam, waar tafeleenden en drieteenstrandlopers een mooie afsluiting vormen, keren we tevreden huiswaarts.
 
De laatste stop op de dijk bij de buitenhaven van Stellendam
 
Was het koud? Ja, dat was het. Maar was het de moeite waard? Zeker weten! De gezelligheid onder elkaar zorgde voor de benodigde warmte, en het warhoofd dat haar muts vergeten was kreeg zelfs twee hoofddeksels aangeboden.
Alle lof voor de perfecte organisatie door Jeanelle Breemer, die haar naam als excursieleider hiermee meteen neerzette.
Dank aan degenen die alles netjes op Obsmap zetten zodat ik de waarnemingen later nog terug kon vinden, en speciaal aan Dick Hoek die je altijd uit de droom helpt, ook bij de planten die in de winter iets minder van hun verschijning prijsgeven.
 
Verslag: Josien Hofs, foto’s: Dick Hoek