Welke planten bloeien er eigenlijk nog (of al) zo midden in de winter? Dit jaar - op 30 december 2019 - nam Rotta voor het eerst deel aan de Eindejaarsplantenjacht, een landelijke activiteit van Floron: in zo’n anderhalf uur op zoek naar wat er in bloei staat.
 
Raapzaad 
 
Jakobskruiskruid 
 
Tot onze verrassing meldden zich op maandag 30 december bij winkelcentrum Binnenhof in Ommoord, toevallig voor de deur van een bloemist, 18 mensen om mee te doen. Het was prachtig wandelweer, dat hielp natuurlijk ook. Anders dan bij andere Rotta-wandelingen hadden we voor een deel gekozen voor de bebouwde omgeving, omdat daar meer kans op succes is in dit jaargetijde. Dus op naar de President Wilsonweg, waar in de bermen nog aardig wat lijkt te staan. Maar zelfs langs de saai ogende Lorentzweg zagen we al madeliefje, straatgras, schijnaardbei en vogelmuur. De bermen waar niet of weinig gemaaid wordt leveren de meeste bloeiers op, we werden vooral verrast door hopklaver, bosvergeet-me-nietje en dag- en avondkoekoeksbloem.
 
 
 
Een stuk van de tocht ging door het Ommoordseveld, altijd een leuke plek om te wandelen. We zagen er weinig bloeiende planten, maar konden wel de krakeend bewonderen.
 
Terug in de woonwijk kwamen we langs het kunstwerk Het Vruchtbeginsel van Chris Elffers, toepasselijker kan bijna niet. Daar maakten we dan ook de groepsfoto en genoten we van de door Esmeralda gebakken traditionele wafels. Via de wijktuin liepen we terug, en als je denkt dat je alles wel gezien hebt staat er op de laatste meters nog stinkende gouwe in bloei, zo maar naast een flatgebouw.
 
 
Een deel van de deelnemers ging nog even koffiedrinken in de Binnenhof, waar we konden terugkijken op een geslaagde wandeling met maar liefst 26 soortwaarnemingen om aan Floron door te geven. En als we alle grassen op naam hadden kunnen brengen waren het er wellicht nog enkele meer geweest. Volgend jaar weer!
Voor de komende tijd staan er nog meer activiteiten in samenwerking met Floron in de planning, zoals een kilometerhokinventarisatie en het project 'Mijn Berm Bloeit'. Informatie zal op deze website en op die van Floron Zuid-Holland-Zuid te vinden zijn.

Verslag: Josien Hofs
Foto’s: Josien Hofs / Esmeralda Eggen
 
De galerij van de Plantenjacht met foto's van Astrid en Robert .
(klik op de foto om deze te vergroten en voor de naam van de plant)
 
De lijst met de 26 soortwaarnemingen die aan Floron zijn doorgegeven: Plantenlijst bloeiend 30-12-2019.
De landelijke resultaten van de 'Eindejaars Plantenjacht' zijn te bekijken op www.floron.nl.