Vanaf zaterdag 2 november 2019 is Lansingerland een stukje nieuwe natuur rijker.  
Onthulling van het informatiebord © Henk
 
Aan de Hoeksekade bij het Sporthoekpad in Bergschenhoek zijn door vrijwilligers tientallen fruitbomen en –struiken aangeplant. Het is de basis van de Plukberm, een plek waar mensen en dieren kunnen genieten van groenten en fruit, bloemen en rust. Bij de start onthulde Sandy in aanwezigheid van familie, vrienden en vrijwilligers het kleurrijke informatiebord. Ondanks het druilerige weer werden de bomen en struiken met veel enthousiasme in de grond gezet. Naast fruitbomen komen in de Plukberm besdragende struiken, kruidenplanten, groentes en bloemen.
 
Bomen planten
Volgend jaar de eerste vruchten © Henk
 
Dit project komt voort uit het Lansingerlands Initiatief 2019 geïnitieerd door Sandy Rijs met de naam 'De Plukberm of Eetbare Ruimte'. Hier mogen voorbijgangers kennis maken met, en plukken van diverse fruitbomen en -struiken en andere eetbare planten. Daarbij is het doel ook een natuurvriendelijke berm te creëren voor diverse insecten, vogels en andere dieren.
 
Plukberm: Samen aan de slag
 
De eigenaar van de locatie is de gemeente Lansingerland, die dit initiatief ondersteunt door het beschikbaar stellen van de grond en een subsidie. Ook de Koppert Foundation en de Nederlandse Waterschapsbank hebben bijgedragen met een subsidie en een bijenhotel. Natuur- en Vogelwacht Rotta ondersteunt de Plukberm met advies, materiaal en vrijwilligers. De bomen en struiken zijn geleverd door ecologische boomkwekerij Op Goede Grond in Rijsbergen (N.B.).
Meer lezen: https://www.hartvanlansingerland.nl/nieuws/algemeen/18861/het-succes-van-de-natuurwerkdag.
 
Informatiebord Plukberm © Henk