Op een regenachtige herfstavond eind september was het in het Trefpunt reuze gezellig bij de afsluiting van de plantencursus door Willemien Troelstra van Floron.
De voorlaatste cursusavonden waren besteed aan waterplanten en struiken, en we hadden eind augustus nog een interessante excursie in het waterrijke Berg- en Broekpark tussen Plaswijck en de kinderboerderij in Schiebroek.
Heelblaadjes in Berg- en Broekpark Schiebroek
 
Op de slotavond lieten de cursisten met een korte presentatie iets zien over hun florabelevenissen. Dat pakte leuk en verrassend uit: een show van bladeren uit arboretum Trompenburg, het herbarium van een inmiddels 89-jarige vader waarin keurig en systematisch alles was ingeplakt, boekweit in de Haagse binnenstad, een quiz met macro-foto’s, avonturen met netelsoorten in Drenthe en planteninventarisaties in de Biesbosch, ‘mijn wilde plant’ d.w.z. de wilde bertram inclusief historische uitleg en klassenfoto uit de 60-er jaren met juffrouw Bertram, de variëteit in de Groenzoom en de lichte verbijstering hoeveel aanduidingen zo’n betrekkelijk klein gebied nog kan hebben, eetbare planten, de eigen natuurbeleving die nooit verveelt en de ‘enigszins schokkende’ ontdekking dat een kaardenbol geen distel is, dat hij erg leuk staat in je tuin maar ook flink uitzaait.
Wilde bertram
 
We waren het erover eens dat het een pittige, leerzame en tegelijk geweldig leuke cursus was. Alle lof voor de enthousiaste cursusleiding en de praktijk- en excursieassistenten, er is enorm veel werk van gemaakt en dat is door eenieder zeer gewaardeerd. Tenslotte worden we aangemoedigd in onze eigen buurt kilometerhokken te inventariseren en onze waarnemingen op de Verspreidingsatlas of op Waarneming.nl te plaatsen. Sommigen van ons hebben alweer plannetjes voor volgende activiteiten zoals de eindejaars plantenjacht, en wie weet wat er nog volgt. We houden u op de hoogte!
Kaardenbol bij Zevenhuizerplas
 
Tekst en foto’s: Josien Hofs