Zaterdag 30 september doet Rotta net als voorgaande jaren weer mee met de internationale vogeltrekdag: Euro Birdwatch. Van 8 uur ’s ochtends tot 12 uur tellen we alle vogels die over onze trektelpost Lührs trekken. Lührs is te vinden boven op de top van de skiberg in Bergschenhoek.

De Vlaamse gaai is een veelkleurige vogel die bekend staat onder vele namen.

Zaterdagochtend 19 augustus om 8.00 uur verzamelen wij bij de Capelse Brug in de stromende regen.

Vanaf eind mei, begin juni was ze al bezig met de bouw van het nest.

In een van de stillere uithoeken van De Groenzoom kom ik de laatste tijd regelmatig een zwarte kraai tegen. Hij zit altijd op dezelfde boompaal en slaat mijn nadering nauwlettend gade, klaar om met ritselende vleugelslagen weg te vliegen.

Gidsen Carlo en Ina, Ben, Astrid en Arie.

Dertien Rotta Rangers komen zaterdagmiddag op de Mollenplaats in het Lage Bergse bos bijeen. Een mooiere naam hadden we niet kunnen hebben, want er zitten ware mollen onder de Rangers.

Roerganger: Henk Zomer; natuurgidsen: Rien van der Vorm en Ina Geenen. Aantal deelnemers: 10. We rijden naar Culemborg en met een pontje varen we naar de overkant van de Lek en hier begint onze wandeling.

Voor het op deze bijzondere locatie ongewone tijdstip is de opkomst voor deze ledenavond hoog. Nadat we met koffie en thee zijn ontvangen worden we hartelijk welkom geheten door een van de drie gidsen.

Afgelopen vrijdagavond was het weer zover: de eerste van een traditionele serie avondwandelingen in het Koornmolengat bij Zevenhuizen, georganiseerd door Natuur- en Vogelwacht Rotta.

De lepelaar - Platalea leucorodia - is makkelijk te herkennen: grote statige vogel, spierwit, lange zwarte poten, heen en weer zwaaiende kop, lange zwarte lepelvormige snavel.

Dertien Kapoentjes besloten de langste dag van het jaar goed te gebruiken. Samen met vaders, moeders, opa’s of oma’s kwam de groep op het Trefpunt om te horen wat er allemaal te doen was.

In De Groenzoom leven veel grote Canadese ganzen (Branta canadensis). Deze majestueuze vogels leggen in het broedseizoen gemiddeld 5 tot 7 witgele eieren.

Onder een strakblauwe hemel spoeden zeven auto’s zich naar de Oostvaardersplassen. Binnen het uur passeren we het Eemmeer, waarna de windmolens ons om de oren vliegen. Hele parken zijn hier in de Flevopolder aangelegd.

Op de eerste dag van deze maand ben ik al heel vroeg uit de veren. Ik fiets door De Groenzoom en kijk opzij over een wandelpad. Plots ga ik vol in de remmen en stap af.

Je staat er niet zo snel bij stil als er een mooie vlinder tussen het gele koolzaad en de paarse distels in De Groenzoom fladdert, maar dat beestje heeft dit jaar al meer kilometers afgelegd dan ik.

Locatie van de excursie is dit keer de prachtige tuin achter Artihove. De tuin lijkt wel een park vol mini parkjes elk met een eigen sfeer. Er staan prachtige beelden en er is veel natuurlijk materiaal in verwerkt.

Op dinsdag 4 april hebben Peter de Groot van Biodivers en leverancier van de zaadmengsels, Serge Meeuws van de gemeente Lansingerland, Rien van der Vorm van Natuur- en Vogelwacht Rotta en ik als initiatiefnemer (Jan Greeve), de Idylle aan het Offenbachplantsoen bezocht.

Op donderdag 20 april 2017 is tijdens zijn vakantie in Portugal overleden, ons erelid Aad Deurloo.

Een excursie onder leiding van Hans Sanders, onze voorzitter en Cor van de Lustgraaf, onze penningmeester. Deze excursie kan dus onmogelijk fout lopen. Aantal deelnemers: 16.

Op deze zonnige zaterdag hebben 24 Rotta Ranger Vogelaars deelgenomen aan [Vroege] Vogels Kijken. Een deel van het Hoge Bergse Bos hebben we met en zonder verrekijker uitgekamd op zoek naar leuke vogels: ‘Te land, ter ‘zee’ en in de lucht’.

Uiteindelijk waren het 30 kinderen, die het aandurfden om op zaterdag 11 maart bij Rotta de verrassende natuuropdrachten in groepjes te gaan uitvoeren; ze hebben er bepaald geen spijt van gehad!

Gidsen: Aria van Ballegoie en Jesse Keyzer. Aantal deelnemers: meer dan 52.

We maken twee groepen: één met Aria als gids en de andere groep met als gids Jesse Keyzer. Elke groep gaat zijn eigen weg. Ik loop met Jesse mee.

 Dit jaarverslag geeft een beknopte samenvatting van de activiteiten in 2016 van Natuur- en Vogelwacht Rotta.

Donderdag 2 maart hebben 21 mannen en vrouwen van Rotta Natuurwerk de knotwilgen op het Land van Belofte in Moerkapelle weer onderhanden genomen...

Roerganger: Henk Zomer. Aantal deelnemers: 15.

De Arkemheenpolder is een echt veenweide gebied. Het is helemaal open, er staan geen bomen, het is één van de nationale landschappen.

30 soorten vogels tijdens de ledenexcursie naar Arkemheen zaterdag 25 februari 2017...

Gidsen Aria van Ballegoie en Hans Sanders. Aantal deelnemers: 45.
Er hangt een zware mist over de ZHP. Jaren geleden heb ik de film gezien: “Gorilla’s in de mist”, nu zie ik de film: “Watervogels in de mist”. Ons humeur en belangstelling lijden hier niet onder.

Algemeen

De financiën van de verenigingsactiviteiten van Natuur- en Vogelwacht Rotta en die van de exploitatie van Natuurcentrum Trefpunt Rotta worden apart geadministreerd en hebben aparte bankrekeningen. Penningmeester van de "Vereniging" is Cor van de Lustgraaf, de administrateur van het "Trefpunt" is Jan Noppers.

Al geruime tijd zijn de Rotta vrijwilligers van de donderdagploeg bezig met de voorbereidingen voor een paddenpoel.

Al vele jaren gaat in januari de maandelijkse ledenexcursie van Rotta naar de Delta. Zeker als het weer mee werkt, is dit altijd de moeite waard. En dit keer werkt het weer mee: weinig wind, temperatuur rond het vriespunt en de hele dag zon.

In de week vóór onze Ranger-excursie kwam het KNMI met code oranje en later zwakte de voorspelling af tot code geel. Vooral voor heftige windstoten en pittige hagelbuien werd gewaarschuwd. ‘Buienradar’ moest ons er maar weer redelijk droog doorheen loodsen.

Buiten wordt het steeds kouder. Vogels melden zich in de tuinen om te kijken of er al wat te halen valt en tikken soms tegen het raam als er niets is! Hoog tijd dus om in actie te komen en voer voor de vogels klaar te zetten.

Omdat onze vaste verslaggever Piet Mulder opnieuw niet uit de voeten kan (sterkte en beterschap Piet!) een verslag van een invaller. Met 16 enthousiastelingen vertrokken we bij 4⁰C, een zwaar bewolkte hemel en een spat regen naar het Leersumse Veld, voor de meesten van ons een nog onbekend gebied.

Op woensdagmiddag 16 november was het weer gezellig druk met 19 Kapoentjes en 15 begeleiders. Samen hebben we in Het Trefpunt wat gepraat over de herfst. Op het scherm was een mooie herfst-vertelplaat te zien.

Op zaterdag 22 oktober vertrokken een twintigtal Rotta-leden voor een excursie naar de Duinen van Voorne. We parkeerden de auto’s bij het hotel Het Wapen van Marion in Oostvoorne. Terwijl iedereen zich gereed maakt voor de wandeling, wijst Dick Hoek ons al op de geluiden van overvliegende roodborsten en koperwieken. Hij vertelt ons dat beide soorten nachttrekkers zijn en dus aan het eind zijn van hun nachtvlucht van de afgelopen nacht.